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Question 1: What is Electronic Commerce?  

Answer: Electronic Commerce has been defined in Sec. 2(44) of the WBGST Act, 2017 to mean 

the supply of goods or services or both, including digital products over digital or electronic 

network. 

 

Question 2: Who is an e-commerce operator?  

Answer: Electronic Commerce Operator has been defined in Sec. 2(45) of the WBGST Act, 2017 

to mean any person who owns, operates or manages digital or electronic facility or platform for 

electronic commerce. 

 

Question 3: Is it mandatory for e-commerce operator to obtain registration? 

Answer: Yes. As per Section 24(x) of the WBGST Act, 2017 the benefit of threshold exemption is 

not available to e-commerce operators and they are liable to be registered irrespective of the 

value of supply made by them. 

 

Question 4: Whether a person supplying goods or services through e-commerce operator would 

be entitled to threshold exemption?  

Answer: No. Section 24(ix) of the WBGST Act, 2017 lays down that the threshold exemption is not 

available to such persons and they would be liable to be registered irrespective of the value of 

supply made by them. This requirement is, however, applicable only if the supply is made 

through such electronic commerce operator who is required to collect tax at source under 

section 52 of the WBGST Act, 2017.However, where the e-commerce operators are liable to pay 

tax on behalf of the suppliers under a notification issued under section 9 (5) of the WBGST Act, 

2017, the suppliers of such services are entitled for threshold exemption. 

 

Question 5: Will an e-commerce operator be liable to pay tax in respect of supply of goods or 

services made through it, instead of actual supplier? 

Answer: Yes, but only in case of services notified under Sec. 9(5) of the WBGST Act, 2017. In such 

cases tax shall be paid by the electronic commerce operator if such services are supplied 

through it and all the provisions of the Act shall apply to such electronic commerce operator as 

if he is the supplier liable to pay tax in relation to the supply of such services. A similar provision 

for inter-State supply is provided for in Sec. 5(5) of the IGST Act, 2017. (Refer to Notification No. 

17/2017- Central Tax (Rate) and 14/2017- Integrated Tax (Rate) dated 28.06.2017). 

 

Question 6: Will threshold exemption be available to electronic commerce operators liable to 

pay tax on notified services? 

Answer: No. Threshold exemption is not available to e-commerce operators who are required 

to pay tax on notified services supplied through them. 

 

Question 7: What is Tax Collection at Source (TCS)? 

Answer: The e-commerce operator is required to collect an amount at the rate of one percent 

(0.5% CGST + 0.5% WBGST) of the net value of taxable supplies made through it, where the 

consideration with respect to such supplies is to be collected by such operator. The amount so 

collected is called as Tax Collection at Source (TCS). (Refer to Section 52(1) of the WBGST Act, 

2017). 
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Question 8: It is very common that customers of e-commerce companies return goods. How 

these returns are going to be adjusted? 

Answer: An e-commerce company is required to collect tax only on the net value of taxable 

supplies. In other words, the value of supplies which are returned are adjusted in the aggregate 

value of taxable supplies. (Refer to Explanation to Sec. 52(1) of the WBGST Act, 2017). 

 

Question 9: What is meant by “net value of taxable supplies”? 

Answer: The “net value of taxable supplies” means the aggregate value of taxable supplies of 

goods or services or both, other than the services on which entire tax is payable by the e-

commerce operator, made during any month by all registered persons through such operator 

reduced by the aggregate value of taxable supplies returned to the suppliers during the said 

month. (Refer to Explanation to Section 52(1) of the WBGST Act, 2017). 

 

Question 10: Is every e-commerce operator required to collect tax on behalf of actual supplier? 

Answer: Yes, every e-commerce operator (other than an operator required to pay tax under 

section 9(5) of the WBGST Act, 2017) is required to collect tax where consideration with respect 

to a taxable supply is collected by such e-commerce operator. (Refer to Section 52(1) of the 

WBGST Act, 2017). 

 

Question 11: What time should the e-commerce operator make such collection? 

Answer: The e-commerce operator should make the collection during the month in which the 

consideration amount is collected from the recipient. 

 

Question 12: What is the time within which such TCS is to be remitted by the e-commerce 

operator to Government? 

Answer: The amount collected by the operator is to be paid to the government within 10 days 

after the end of the month in which amount was so collected. (Refer to Section 52(3) of the 

WBGST Act, 2017). 

 

Question 13: How can actual suppliers claim credit of this TCS? 

Answer: The amount of TCS paid by the operator to the government will be reflected in the 

GSTR-2 of the actual registered supplier (on whose account such collection has been made) 

on the basis of the statement filed by the operator. The same can be used at the time of 

discharge of tax liability in respect of the supplies made by the actual supplier. (Refer to Section 

52(7) of the WBGST Act, 2017). 

 

Question 14: Is the e-commerce operator required to submit any statement? What are the 

details that are required to be submitted in the statement? 

Answer: Yes, every operator is required to furnish a statement, electronically, containing the 

details of outward supplies of goods or services effected through it, including the supplies of 

goods or services returned through it, and the amount collected by it as TCS during a month 

within ten days after the end of such month. The statement will be filed in  

FORM GSTR-8. The operator is also required to file an annual statement by 31st day of December 

following the end of the financial year in which the tax was collected. (Refer to Section 52(4) 

and Section 52(5) of the WBGST Act, 2017). 

 

Question 15: What is the concept of matching in e-commerce provisions and how it is going to 

work? 

Answer: The details of supplies furnished by every operator in his statement for the month will be 

matched with the corresponding details of outward supplies furnished by the concerned 
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supplier in his valid return for the same month or any preceding month. Where the details of 

outward supplies declared by the operator in his statement do not match with the 

corresponding details declared by the supplier, the discrepancy shall be communicated to 

both persons. (Refer to Section 52(8) and Section 52(9) of the WBGST Act, 2017). 

 

Question 16: What will happen if the details remain mismatched? 

Answer: The amount in respect of which any discrepancy is communicated and which is not 

rectified by the supplier in his valid return or the operator in his statement for the month in which 

discrepancy is communicated shall be added to the output liability of the said supplier in his 

return for the month succeeding the month in which the discrepancy is communicated. The 

concerned supplier in whose output tax liability any amount has been added, shall be liable to 

pay the tax payable in respect of such supply along with interest on the amount so added from 

the date such tax was due till the date of its payment. (Refer to Section 52(10) and Section 

52(11) of the WBGST Act, 2017). 

 

Question 17: Are there any powers given to tax officials under the GST Act to seek information 

on supply/stock details from e-commerce operators? 

Answer: Yes. Any officer not below the rank of Deputy Commissioner may issue a notice to the 

electronic commerce operator to furnish such details within a period of 15 working days from 

the date of service of such notice. (Refer to Section 52(12), (13) and (14) of the WBGST Act, 

2017). 

 

Question 18: The sellers supplying goods through e-Commerce operators (ECO) may have 

common places of business, especially if their goods are stored in a shared facility operated by 

the ECO. This will result in the same additional place of business being registered by multiple 

suppliers. Is this allowed? 

Answer: Yes, this is allowed. Any registered person can declare a premises as a place of business 

if he has requisite documents for use of the premises as his place of business (like ownership 

document, agreement with the owner etc.) and there is no restriction about use of a premises 

by multiple persons. The registered person shall have to comply with the requirements of 

maintaining records as per section 35 of the WBGST Act, 2017 and Rules 56 to 58 of the WBGST 

Rules, 2017. 

 

Question 19: Do travel agents providing services through digital or electronic platform qualify as 

ECOs? Will they be required to collect tax at source as per the provisions of Section 52 of the 

WBGST Act? 

Answer: Online travel agents providing services through digital or electronic platform will fall 

under the category of ECOs liable to deduct TCS under Section 52 of the WBGST Act, 2017. 

 

Question 20: There are transactions in which two or more ECOs are involved. In such cases who 

would deduct the TCS? 

Answer: In such cases, each transaction needs to be treated separately and examined 

according to the provisions of Section 52 of the WBGST Act, 2017. The TCS will be deducted 

accordingly. 

 

Question 21: There are cases in which the ECO does not provide invoicing solution to the seller. 

In such cases, invoice is generated by the seller and received by the buyer without ECO getting 

to know about it. The payment flows through the ECO. In such cases, on what value is TCS to be 

collected? Can TCS be collected on the entire value of the transaction? 
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Answer: Section 52(1) of the WBGST Act, 2017 mandates that TCS is to be collected on the net 

taxable value of such supplies in respect of which the ECO collects the consideration. The 

amount collected should be duly reported in GSTR-8 and remitted to the Government. Any such 

amount collected will be available to the concerned supplier as credit in his electronic cash 

ledger.  

 

Question 22: GST requires a dealer to maintain a consecutive serial number for invoices. If we 

are supplying from multiple locations, do we need to centrally maintain the invoice numbers 

serially? 

Answer: Section 46 of the WBGST Rules, 2017 provides that invoice may have “a consecutive 

serial number not exceeding sixteen characters, in one or multiple series, containing alphabets 

or numerals or special characters hyphen or dash and slash symbolised as “-” and “/” 

respectively, and any combination thereof, unique for a financial year”. Therefore, a supplier 

can have multiple series for the same year, so long as the same series is not used across financial 

years. Therefore, you may have a different invoice series for each location having consecutive 

serial numbers running across that series. 

 

Question 23: There are sellers who are selling exempted or zero-tax goods like books through 

ECOs. Will marketplaces be required to collect TCS on such supplies? 

Answer: As per Section 52(1) of the WBGST Act, 2017 TCS is to be collected on “the net value of 

taxable supplies” made through an ECO. When the supply itself is not taxable, the question of 

TCS does not arise. 

 

Question 24: I am a supplier selling my own products through a web site hosted by me. Do I fall 

under the definition of an “electronic commerce operator”? Am I required to collect TCS on 

such supplies? 

Answer: As per the definitions in Section 2 (44) and 2(45) of the WBGST Act, 2017, you will come 

under the definition of an “electronic commerce operator”. However, according to Section 52 

of the Act ibid, TCS is required to be collected on the net value of taxable supplies made 

through it by other suppliers where the consideration is to be collected by the ECO. In cases 

where someone is selling their own products through a website, there is no requirement to 

collect tax at source as per the provisions of this Section. These transactions will be liable to GST 

at the prevailing rates. 

 

Question 25: We purchase goods from different vendors and are selling them on our website 

under our own billing. Is TCS required to be collected on such supplies? 

Answer: No. According to Section 52 of the WBGST Act, 2017, TCS is required to be collected on 

the net value of taxable supplies made through it by other suppliers where the consideration is 

to be collected by the ECO. In this case, there are two transactions - where you purchase the 

goods from the vendors, and where you sell it through your website. For the first transaction, GST 

is leviable, and will need to be paid to your vendor, on which credit is available for you. The 

second transaction is a supply on your own account, and not by other suppliers and there is no 

requirement to collect tax at source. The transaction will attract GST at the prevailing rates. 


